A teraz… Pizza ♥

~~ SKŁADNIKI ~~gygu

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy
  • starty ser mozzarella lub ser żółty – ok. 75 g
  • 3 plastry szynki
  • 3 plastry baleronu
  • kilka plastrów boczku
  • 50 g dobrej kiełbasy
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula

~~ PRZYGOTOWANIE ~~

Ciasto na pizzę powinno wyrastać przez ok. pół godziny, a w między czasie będzie można zająć się pozostałymi składnikami.  Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania zajmij się przygotowaniem dodatków, np. sosu pomidorowego. Pokrój też wszystkie wędliny na odpowiadające Ci kawałki. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a pieczarki w jak najcieńsze plasterki. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi na blaszce (możesz też je rozwałkować na idealnie okrągły placek), posmaruj niezbyt dużą ilością sosu pomidorowego. Następnie nałóż szynkę i baleron. Szynka jako raczej sucha wędlina nie powinna znaleźć się na wierzchu, ponieważ w trakcie pieczenia mogłaby się przypalić (co innego kiełbasa i boczek). Na wędlinie ułóż połowę przygotowanej cebuli i pieczarki. Całość posyp startym serem lub obłóż kawałeczkami mozzarelli. Na wierzch pizzy dodaj pokrojony boczek, kiełbasę w plasterkach i pozostałą cebulę. Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 9-10 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.

ŚREDNICA PIZZY  ok. 30 cm
PORCJE 2-3
CZAS PRZYGOTOWANIA ok. 45 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *